Арх. Георги Скрижовски: Срещу 8 581 720 лв. кв. Грамада е с реконструирана ВиК мрежа
Арх. Георги Скрижовски: Срещу 8 581 720 лв. кв. Грамада е с реконструирана ВиК мрежа / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
Арх. Георги Скрижовски: Срещу 8 581 720 лв. кв. "Грамада" е с реконструирана ВиК мрежа
25614
Арх. Георги Скрижовски: Срещу 8 581 720 лв. кв. "Грамада" е с реконструирана ВиК мрежа
  • Арх. Георги Скрижовски: Срещу 8 581 720 лв. кв. "Грамада" е с реконструирана ВиК мрежа

Общата стойност на изпълнените строително-монтажни работи в благоевградския квартал "Грамада" е 8 581 720,80 лв. с ДДС. Дейностите са в рамките на проект "Реконструкция, модернизация и изграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура за нуждите на община Благоевград - квартали "Струмско", "Грамада", "Баларбаши" и "IV микрорайон", финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." Реконструкцията на ВиК мрежите в квартала се изпълни на 17 улици. Стойността на проведените отчуждителни мероприятия е в размер на 136 070 лв., съобщи заместник-кметът по строителството в Община Благоевград арх. Георги Скрижовски.

Новите водопроводни мрежи, които се изпълниха, са полиетиленови тръби с дължина 8936 м. и с диаметър Ф 63 до Ф 355, т.е. изцяло е завършена реконструкцията на съществуващата водопроводна мрежа. Реконструкцията на канализационната мрежа се изпълни с полиетиленови тръби с диаметър от Ф 300 до Ф 1000 с дължина 6997 метра.

Квартал Грамада е един от най-старите квартали на Благоевград. Водоснабдителната и канализационната мрежа е изграждана през 60-те и 70-те години на миналия век. Кварталът се водоснабдява от общата водоснабдителна система на Благоевград. Съществуващите водопроводни мрежи в квартала бяха изградени от етернитови тръби Ф 80 с техническа невъзможност за регулиране на напорите, т.е. водопроводните мрежи бяха силно амортизирани, което водеше до чести аварии с големи загуби на вода над 60% и нарушаване на нормалното водоснабдяване на квартала, обяви арх. Скрижовски.

Съществуващата канализационна мрежа в квартала беше изпълнена с бетонови тръби, които не бяха в състояние да поемат каналните и дъждовните води не само поради малкия диаметър от Ф 200 до Ф 300, но и поради минималния наклон и големия брой новопостроени сгради. В квартала имаше и клонове с обратен наклон, което водеше до пълнене на мазетата с вода, а улиците по време на дъжд ставаха като пълноводни реки, посочва заместник-кметът.

По думите му поради голямата дълбочина на канализационната мрежа, малката ширина на уличното платно и големия брой сградни отклонения, е взето решение възстановителните работи да се изпълнят по цялата ширина на уличното платно. С изградената нова ВиК инфраструктура в квартала бе решен дългогодишният проблем с водоснабдяването и безпроблемното отвеждане на каналните и дъждовните води.

С реализирането на реконструкцията на канализацията и водопровода се премахват загубите от питейна вода, повишава се жизненият стандарт на живеещите в квартала и се подобрява екологичната обстановка в района.
В квартала е изпълнена и газоразпределителна мрежа, подчерта заместник-кметът арх. Георги Скрижовски.

Още коментари от арх. Георги Скрижовски по изпълнението на проекта в кв. "Грамада", както и мнения на жители на квартала чуйте в прикачения звуков файл