Арестуваха водач на серийни крадци в зимните курорти
Арестуваха водач на серийни крадци в зимните курорти / Дарик - Благоевград, архив

Криминалистите в Областната полицейска дирекция в Благоевград задържаха криминално проявения столичанин Коваленко Коваленков, който от няколко години развива престъпна мрежа в Югозападна България и зимните ни курорти Банско и Добринище.

38-годишният Коваленков е в ареста на Районно управление на МВР в Разлог. Предстои прокуратурата да предира пред съда за постановяване на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщи говорителят на държавното обвинение в Пиринско Весела Стоилова. Коваленко е осъждан пет пъти за престъпления от общ характер и хулиганство, сочи справка на прокуратурата.

За организатора на групата за кражби, предимно от хотелски комплекси в Банско, са работили още трима мъже с криминални досиета. Те обаче са били освободени от полицейския арест, тъй като прокуратурата в Разлог не е поискала 72-часово задържане, заяви зам.-директорът на благоевградската полиция Бойко Дункин.

Крадените от Коваленков и съучастниците му вещи са мобилни телефони, компютри, пари и бижута. Обирите са извършвани през деня, когато собствениците им-наши и чужди граждани, са карали ски по пистите в Банско. Крадените стоки са иззети, предстои да бъде извършена специализирана експертиза и евентуално да бъдат върнати на притежателите им, каза директорът на ОД на МВР-Благоевград Йордан Кочев.

През 2008 година Коваленко Коваленков бе задържан от полицаите в Петрич, след като се опита да подкупи униформени служители от управлението. Месеци по-късно, в  условията на съкратено съдебно следствие, приключи наказателният процес срещу Коваленко. Пред магистратите в Благоевград той призна вината си.

Коваленков бе уличен от полицейските служители в управлението в Петрич, Тодор Кимов и Николай Гунчев. Обявеният за национално издирване Коваленков им предложил 10 000 евро подкуп за да не го водят в полицейското управление. За проявената доблест и професионализъм полицаите Кимов и Гунчев бяха наградени след този случай от министър Михаил Миков.

Тричленният съдебен състав наказа Коваленко Коваленков с поправителен труд - 200 часа в полза на обществото. Освен принудително заселване на адрес в София за две години и шест месеца, магистратите му наложиха и глоба в размер на 2000 лева.