Арестуваха лидер на ДСБ заради паметника на Дядото
Арестуваха лидер на ДСБ заради паметника на Дядото / Дарик - Благоевград, архив

Калоян Ханджийски, председател на ДСБ Благоевград, и още двама негови приятели са задържани за 24 часа, пише vesti.bg. Триото е засечено от охранителните камери зад общината, как пристигат с автомобил, слизат от него с чувала и се отправят към паметника на Димитър Благоев.

Установява се дали те са авторите на превъплъщението на Дядо Благоев в Дядо Мраз, което изглежда малко вероятно. Едва ли, след като са изрисували паметника през нощта, биха се върнали по светло на местопрестъплението, защото са се сетили да сложат и чувал.

Междувременно по разпореждане на кмета на Благоевград работниците на "Биострой" възстановяват първоначалния вид на паметника.

Паметникът на Димитър Благоев - Дядото, патрон на Благоевград и основател на Българската социалдемократическа партия (БСДП), която по-късно се преименува на Българска комунистическа партия (БКП), осъмна тази сутрин боядисан като Дядо Мраз.

Паметникът, намиращ се между Драматичния театър и Общината, е боядисан в червено. Нарисувана е бяла брада, а под името на Димитър Благоев пише "Дядо Мраз".

Около 9 ч. тази сутрин, под носа на общинските власти и полицията, на Димитър Благоев допълнително е сложена коледна шапка, както и чувал с подаръци, на който е изписано "оставка".

Инцидентът се разследва от полицията в Благоевград, а районната прокуратура трябва да прецени дали да образува досъдебно производство по случая.