Апостолов: В мината получават по 400 лева
Апостолов: В мината получават по 400 лева / netinfo

Кметът на Симитли Апостол Апостолов обяви, че работата в рудник "Ораново" е най-нископлатената в общината.

"Въглекопачите казват, че получават по 300-400 лева заплата. Малко са тези, които слагат в джобовете си по 800 или 1000 лева", заяви Апостолов чрез общинския пресцентър.

"Това все пак е предприятие, което осигурява прехрана на 262 души, съответно техните семейства. Наясно съм с действителността, не е честно да се самозалъгваме, че тези 262 работни места могат да се компенсират с друг вид заетост. Нека да бъде ясно, че аз ще съм последният човек, който да иска затваряне на мината. Не може обаче да не се интересувам от това, при какви условия работят хората в предприятията в Симитлийско. Аз не съм за затваряне на мина "Ораново", а да се спре смъртта там. За 6 години загубихме шестима от общината", е позицията на градоначалника Апостол Апостолов.

"Нека ръководството на мината, в лицето на управителя Валери Манов, спре със спекулациите. Да спре с обидното отношение и към миньорите. В деня на поредната трагедия в рудника Манов каза, че храни 8 години "тия хорица". Той да не забравя, че именно тези хорица, са негови избиратели по принуда", напомня Апостолов.

"Нямам интерес към минното дело, имам интерес към хората в общината ни. Нямам нужда от показност и пиар, както се изказват някои от управата на "Ораново", нито имам нужда да трупам симпатии, особено при такива черни обстоятелства", коментира кметът на Симитли.

35-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай Михайлов са в неизвестност, след като кално свлачище на 330 метра под земята погълна към 9.30 часа на 16 юли четирима миньори. Още същия ден двама от затрупаните - Асен Стойнев и Христо Младенов, бяха открити мъртви. Шесто денонощие продължават дейностите по разчистване на свлачището в галерията с двамата мъже от село Крупник. Никой не дава гаранция, че миньорите ще бъдат открити в близките часове.