Апостола на 176 години
Апостола на 176 години / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Думите на Васил Левски "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си", прозвучаха днес на едноименния площад в Благоевград по повод 176 години от рождението на революционера.

В знак на признателност към героичното дело и смелостта на Апостола на свободата пред бюст-паметника му цветя поднесоха народният представител Даниела Савеклиева, зам.- кметът на община Благоевград Валери Смиленов, областният управител Муса Палев, председателят на Oбщински съвет Радослав Тасков, представители на общинска и областна администрация, политически партии, академичната общност и граждани. Кратък рецитал припомни на благоевградската общественост героизма на Дякона и неговата вяра в държавата, народа и родината.

Васил Иванов Кунчев е революционер – демократ, който по време на жизнения си път се бори за “свята и чиста република” и преди всичко за свободата – лична, национална и общочовешка.

Той е борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското и общочовешкото.

Днес Васил Левски е синоним на политическия и нравствен идеал на българина.