Ансамбъл „Пирин” закрива празниците в Гърмен
Ансамбъл „Пирин” закрива празниците в Гърмен / netinfo

Ансамбъл „Пирин” ще изнесе тържествен концерт-спектакъл в Гърмен по повод закриването на празниците в общината, заяви за Дарик художественият ръководител Петър Кръстев. Гостуването е по покана на кмета на Гърмен Ахмед Башев като концертът е своеобразна предпремиера на новата програма на благоевградския ансамбъл, която ще бъде представена на 11-и май по време на откриването на салона на изкуствата в зала 1 на НДК.

В програмата са включени музикално-танцови фрагменти от всички региони на България. „Ансамбъл „Пирин” защитава българското изкуство и идентичност", подчерта художественият ръководител Петър Кръстев. Концертът започва в 18:30 часа на площада в Гърмен.

На 9 април в зала І на седалището на ЮНЕСКО в Париж ансамбъл “Пирин” изнесе концерт, посветен на българското нематериално културно наследство. Той бе организиран от Постоянното представителство на Република България към ЮНЕСКО.

В последвалия спектакъл под надслов “България пее и танцува” ансамбъл “Пирин” представи завладяващо съчетание от български народни песни и танци. Под ръководството на художествения директор Петьо Кръстев, хореографа Тодор Бекирски, диригента на хора Йоланта Лазарова и фолклориста Георги Гаров, изпълнителите от ансамбъла поднесоха с голям професионализъм вълшебна смесица от български ритми, багри и звуци.