Американският университет има нов заместник-ректор
Американският университет има нов заместник-ректор / снимка: АУБ


Богат международен опит и развитие на технологиите в учебния процес ще донесе новият заместник-ректор на Американския университет в България д-р Сайръс Рийд, който встъпва в длъжност официално днес.

Д-р Рийд има богат опит, както като ръководител в академичните среди, така и като преподавател във водещи институции. Той заема мястото на д-р Ан Ферън, която през март 2010г. обяви плановете си да се оттегли от поста. Ръководството на АУБ прие молбата на д-р Ферън с признателност за приноса й към развитието на университета. Под ръководството на д-р Ферън, АУБ блестящо премина две акредитации – от българска страна АУБ получи най-добрата оценка – 5, а от американския акредитационен орган университетът също беше акредитиран за възможно най-дългият период от 10 години.

Изборът на нов заместник-ректор премина през няколко етапа, които включваха формирането на Комисия за избор на нов заместник-ректор и обявяването на позицията във водещи издания в САЩ и България, както и консултация и срещи с преподаватели, администрация и студенти.

Президентът на АУБ Дейвид Хюуайлър каза: “Д-р Рийд има дългогодишна академична кариера на ръководни позиции и смятам, че богатият му международен опит ще му е от голяма полза при работата му в АУБ. Ние гледаме напред, за да продължим развитието, което постигнахме през последните години като една от водещите образователни институции не само в България, но и в Югоизточна Европа. Убеден съм, че успехът на нашите академични програми ще продължи под ръководството на Сайръс Рийд”, съобщават от пресцентъра на висшето учебно заведение. 

„Аз съм силно обвързан с философията на образованието в американски стил liberal arts”, каза д-р Рийд. „Умения като да задаваш правилните въпроси, да анализираш информация, да откриваш връзките между отделни детайли, и да извличаш правилните заключения, са важни не само при вземането на житейски решения, но са и съществени елементи за изграждането на успешна кариера”. Стремежът на АУБ към високи академични стандарти, развитието на студентите и забележителният успех на възпитаниците му, са само част от причините, повлияли върху решението на д-р Рийд да поеме поста в АУБ. „Местенето от Ню Йорк в Благоевград беше лесно”, отбеляза д-р Рийд. „И в двата града мога да ходя на работа пеша и на всеки ъгъл има магазин. Голямата разлика е, че в Благоевград има толкова много кафенета и ресторанти, колкото никъде другаде. Това е един удивителен университетски град”.

Д-р Сайръс Рийд има дългогодишна академична кариера в сферата на висшето образование в САЩ и по света. Преди да бъде одобрен за поста в АУБ, д-р Сайръс Рийд е бил вицепрезидент на международните академични програми в New York Institute of Technology, където е ръководел пет международни кампуса – в Абу Даби, Бахрейн, Аман, Ванкувър и Нанджин. New York Institute of Technology  е известен като родното място на триизмерната компютърна анимация. От 2002 до 2006г. е заемал поста втори заместник-ректор на международните програми в Ball State University, а от 2006 до 2007г. е заемал подобна длъжност в Американския университет в Кайро, където преди това е преподавал 8 години. Д-р Рийд има докторска степен от департамента по политически науки на Indiana University, САЩ.