Александър Манолев
Александър Манолев / Снимка: Дарик, архив
Югозападна България трябва да има индустриална зона. В момента подобни локации има във всяка част на страната и този регион остава като едно бяло петно на икономическата карта. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев днес в Благоевград.

„Произведеният Брутен вътрешен продукт за област Благоевград е близо 2,5 млрд. лв., което я нарежда на 7-мо място в страната“, съобщи Александър Манолев. Той акцентира на важността на АМ „Струма“ за насърчаване на инвестициите и подобряване на конкурентоспособността на региона.

През първото тримесечие на 2017 г. стокообменът между България и Гърция се увеличава с близо 12% и е в размер на 685 млн. евро. Сериозни са обемите и с Македония - износът ни за 2016 г. възлиза на около 390 млн. евро, а вносът – 245 млн. евро, стана ясно от неговото изказване. „С други думи – увеличават се товарите по направлението и бизнесът има нужда от адекватна довеждаща инфраструктура“, акцентира зам.-министър Манолев.

Той съобщи още, че за последните 10 години Гърция е в топ 3 по обем на преките чуждестранни инвестиции в България с общ размер от 3.7 млрд. евро. „Значителна част от тези инвестиции се реализират в този регион и е много важно да създадем механизъм тези компании да останат тук и да доведат и други след себе си“, допълни Александър Манолев.
 
По думите му сериозни възможности за насърчаване на бизнеса има и по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ като акцентира, че до края на годината предстоят две нови процедури – за „Насърчаване на предприемачеството в секторите на НСНМСП и области, свързани с европейски и регионални предизвикателства“ и „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“ на обща стойност за над 100 млн. лв.

„Вече се изготвя график и ще има информационни събития в населените места в област Благоевград, за да се разяснява как да се кандидатства и на какви условия трябва да отговарят бенефициентите като се надяваме и повече местни компании да кандидатстват“, каза още заместник-министърът.