Акции срещу криминалния добив на баластра
Акции срещу криминалния добив на баластра / Дарик - Благоевград
Радослав Георгиев
56708
Радослав Георгиев
  • Радослав Георгиев

Жителите в община Хаджидимово и съседните населени места излизат на масов протест срещу криминалното черпене на баластра от коритото на река Места. В понеделник те ще блокират част от пътната мрежа в Гоцеделчевско.

От щаба на недоволните вече са сезирали областния управител в Благоевград Костадин Хаджигаев. По инициатива на Хаджигаев бе направен отчет за незаконната дейност на определени фирми, имащи концесии за добив на инертни материали в района на река Места, но от години работят с изтекли разрешителни.

Още през октомври-ноември миналата година са отнети разрешителните на всичките 6 фирми за добив на баластра в Хаджидимово, заяви директорът на Басейновата дирекция в Благоевград Радослав Георгиев.

В района са правени 38 специализирани проверки тази година, съставени са 3 акта и са издадени наказателни постановления за конкретни нарушения, отчете Георгиев.

Баластра се вади в нощните часове или в почивните дни. По време на работната среща днес Костадин Хаджигаев обобщи, че по случая с безконтролния добив от река Места са запознати министрите Нона Караджова и Мирослав Найденов. Вече е взето решение за сформиране на междуведомствена комисия за решаване на проблема с некоректните концесионери и други бракониери на инертни материали.

"Специално за село Блатска, там е мизерия. Всеки гребе, а реката е паднала под нулата”, съобщи кметът на Хаджидимово Людмил Терзиев.

В района на Хаджидимово нито една фирма няма разрешително за добив или подадено заявление за издаване на разрешително, обясни директорът на РИОСВ - Благоевград Ангел Георгиев.

"Ние сме присъствали на такива проверки, но доказването на незаконния добив е трудно. Няма текст в Наказателния кодекс, който да криминализира подобно деяние, има възможност единствено на административни санкции", каза присъствалият на работната среща при Костадин Хаджигаев началник на Икономическа полиция Красимир Кацаров.

Още от директора на Басейнова дирекция Радослав Георгиев чуйте в звуковия файл