Айдън Мохамед: Ако премиерът уважава мюсюлманите, да отстрани Божидар Димитров
Айдън Мохамед: Ако премиерът уважава мюсюлманите, да отстрани Божидар Димитров / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив
Айдън Мохамед: Ако премиерът мисли за мюсюлманите, да отстрани Божидар Димитров
31478
Айдън Мохамед: Ако премиерът мисли за мюсюлманите, да отстрани Божидар Димитров
  • Айдън Мохамед: Ако премиерът мисли за мюсюлманите, да отстрани Божидар Димитров

Над 100 имами и мюсюлмани от всички 73 настоятелства в Благоевградска област готвят блокада на главен път Е-79 в района на Симитли. Официално разрешение за протестни действия от Община Симитли имаме, но изненадващо в късния следобед вчера в уведомлението, което ни е изпратено, мястото за провеждането на протеста е променено, информира районният мюфтия Айдън Мохамед. По този начин, според него, се цели осуетяването на протеста, тъй като няма физическо време мюсюлманите да бъдат предупредени за промяната, коментира пред Дарик Мохамед.

Самият аз бях привикан снощи в полицейското управление в Симитли, където ми съставиха протокол да не организирам и участвам в протеста, съобщи той. Като районен мюфтия съм информирал кметството за готвените от нас действия по надлежния ред съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, но от Общината нарушиха закона, като ни дадоха отговор след 24 часа от депозирането на молбата, поясни Айдън Мохамед.  

Инициативата е на имамите и тъй като много от мюсюлманите не знаят за промененото място на протеста, ще отидат именно в Симитли, нека тогава на тях обясняват какви закони са нарушили, но когато нещата прелеят знаете колко лесно се контролират тези хора, предупреди той.

Начина, по който се действа, според мен, противоречи и на чл. 4 от закона, който гласи, че гражданите не можат да бъдат преследвани и наказнавни за организиране и участие в събрание, а от Община Симитли предварително започнаха с опити да криминализират действията ни, което е грубо нарушение на разпоредбите и конституционните ни права, категоричен е районният мюфтия.

По информация, дадена му от имамите в Пиринско, полицейски служители им звъняли да не пътуват към Симитли и да се откажат от протестните действия. Това отново е груба намеса на държавата в религиозните дела на мюсюлманите и опит да попречат на демократичното виждане по проблеми, касаещи мюсюлманската общност, подчерта Мохамед.

Айдън Мохамед Ако премиерът уважава мюсюлманите да отстрани Божидар Димитров
netinfo

Според него от Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет системно се упражнява натиск към мюсюлманската общност в България. Многократно има обаждания към общините с разпореждане да се заличават мюсюлманските настоятелства, каза Айдън Мохамед.

Самият факт, че съдът регистрира за духовен водач човек с нередовни документи означава, че някой е упражнил натиск. Зад всичко това най-малко стои министър Божидар Димитров, който неведнъж е изразявал негативното си отношение спрямо мюсюмланите в страната, заяви още мюфтията на Пиринско.

Затова настояваме, ако министър-председателят наистина уважава мюсюлманите, както обяви при посещението си в Кърджали, да отстрани този човек от кабинета си, за да не руши имиджа и авторитета на правителството в очите на мюсюлманите, препоръча Мохамед. 

Протестът е насочен директно към изпълнителната власт, защото няма как да постигнем целите си без нейната протекция. Пътят ни минава през Симитли, другата седмица сме в столицата, а ако не ни чуят и тогава, отиваме в Брюксел, но няма да се оставим в ръцете на един офицер от държавна сигурност - няма как да стане той да решава делата ни, закани се Айдън Мохамед.