Адвокати: Дописвани са гласове за съветници
Адвокати: Дописвани са гласове за съветници / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

За пореден път отложиха административния процес за оспорване на вота за общински съветници в Благоевград.

Докладчикът по делото съдия Маряна Мицева отхвърли категорично повторно направеното искане на жалбоподателите за ревизия на всички действителни и недействителни бюлетини от 25 октомври.

"Това е първото дело в страната, в което няма да се броят повторно бюлетини нито в една секция. По аналогични дела, дори в Административен съд-Благоевград, бяха отворени чувалите с изборни книжа в повече от една СИК. Това ни лишава от възможността да докажем изборните нарушения, извършени от членове на СИК и неверни данни в протокола, отчетен от Общинската избирателна комисия", коментираха адвокатите на оспорващите вота - Богоева, Велков и Мановски.

В следващото заседание, което бе насрочено за 24 ноември, ще бъдат допуснати за разпит в съдебната зала четирима свидетели, които са застъпници на няколко партии и коалиции, както и двама, посочени от ОИК.

Съдия Мицева откри днес производство по оспорване на приемо-предавателните разписки на изборните книжа в нощта след изборите.

В рамките на днешното заседание адвокат Спас Велков и колегите му обявиха, че в СИК 57, са добавени преференциални гласове в полза на влязлата в ОбС Гергана Янчева от БСП. Същото разминаване в нейна полза бе посочено и в секции с номера 73 и 80. Разликата в преференциите между Янчева и наредилият се след нея кандидат от червената листа - Валери Миленков, е едва 5 гласа.

Самата Янчева, в качеството й на заинтересована страна, поиска да се запознае с доказателствата, депозирани в откритото заседание днес, а ОИК да даде становище в рамките на продължаващия процес в АС.

Подобни примери жалбоподателите изтъкнаха и за други участници в изборите за местна власт, ощетени в СИК 1, 8, 9, 10, 13, 14, 24, 25, 28, 29, 38, 39, 42, 43, 44, 53, 61, от 64 до 81 и в още 11, които са територията на община Благоевград.