Административен съд не касира изборите в Петрич
Административен съд не касира изборите в Петрич / netinfo
Административният съдия в Благоевград Илонка Рашкова отказа с решение от днес да касира извънредните избори за общински съветници в Петрич, проведени на 11 октомври тази година. Според магистрата вотът не е опорочен и е проведен съгласно изискванията на Закона за местните избори.

В мотивите си съдия-докладчикът сочи още, че не са доказани в рамките на процеса твърдените закононарушения от страна на оспорващите вота партийни лидери, Стоил Яков, Волен Сидеров и Илия Пашов от централите на "Демократи за силна България", БЗНС и "Атака". Те настояха да бъде обявено за нищожно решението на Общинската избирателна комисия в Петрич, въз основа на което бе конституиран новият парламент в южния град.

Съдът в Благоевград признава, че по време на повторното броене на обявените от ОИК - Петрич за недействителни 694 бюлетини, са установени и признати за валидни по-голямата част от тях, но това не променя изборния резултат, а вдига само общинската квота от 693 на 702 гласа за един мандат в местния парламент.

Решението на Административен съд - Благоевград не е окончателно. То подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС.