А. Краваров: Лъжа е, че Георги Грънчаров печели дела срещу община Банско
А. Краваров: Лъжа е, че Георги Грънчаров печели дела срещу община Банско / netinfo

Пълна лъжа е, че директорът на Национален парк "Пирин" Георги Грънчаров печели дела срещу община Банско, защото такива не са завеждани от него нито като частно физическо лице, нито като представител на парка, заявява кметът на Банско Александър Краваров в разпространено до медиите писмо.

Твърденията на Грънчаров, че община Банско е присвоила 32 дка земя от националния парк градоначалникът на Банско опровергава, позовавайки се на решение № 308 от 24 юни 2004 г. на Районен съд - Разлог, с което община Банско е обявена за собственик на този терен.

Обвиненията, отправени от директора на НП "Пирин", че обектът в Кремен е незаконен, са безпочвени, посочва в писмото Александър Краваров. За водопровода в Кремен има издадено разрешение за строеж № 150 от 29.12.2003 г., съгласувано с всички инстанции. Обектът се финансира от Министерството на околната среда и водите и договорът за финансиране е подписан от служител на ековедомството, заявява още кметът на Банско.

По думите на Краваров след намесата на Георги Грънчаров и последвалото стопиране на обекта община Банско е пропуснала срока за изплащане на средствата от ПУДООС и е трябвало за заплати от собствения си бюджет 288 000 лв.

Чрез медиите Александър Краваров отправи и своите питания към директора на парка Георги Грънчаров: Защо след като има заповед № РД 395/15.10.1999 год. на Министерството на околната среда и водите за трайно маркиране на границите на НП “Пирин” това и досега не е извършено, защо се режат дървета в първа санитарна охранителна зона, където съгласно наредба №3 на МОСВ е абсолютно забранено такава дейност, защо беше унищожен ролбана на входа на Парк “Пирин” в Банско и защо г-н Грънчаров разрешава строителство в хижа "Бъндерица" без строително разрешение, а забранява ремонт на хижа "Вихрен".

Кметът на Банско предостави на медиите и екологичните организации информация и снимки за незаконна сеч, извършена в края на миналата и начало на тази година в местността “Св. Никола”, община Банско, където, както твърди той, на площ от около 10 дка са изрязани 160 дървета черен и бял бор, смърч и ела. Краваров се закани да посочи и други два района с фрапираща незаконна сеч в границите на НП “Пирин”.