97 са именниците в община Кресна
97 са именниците в община Кресна / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Днес празнуваме един от най-големите християнски празници – Илинден.  Името на светия пророк Илия в община Кресна носят 97 души, съобщават от служба ГРАО към Кметска администрация. Повече са мъжете с имен ден на 20 юли – 68, сред тях са кметът на Кресна Илиян Кръстев и художественият ръководител на камерен хор "Езерец" и на ансамбъл "Синаница" Илиян Юручки. Жените, които празнуват днес, са 29. Съименници на светеца в град Кресна са 25-ма представители на мъжкия пол, 10 жени са кръстени с името Илиана. Днес празнуват и 15 мъже, които се казват Илиян и Илиан.

Илинден е сред най-почитаните от българския народ празници. Народните вярвания са, че Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежава, народът го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. Народните представи рисуват Свети Илия като господар на летните небесни стихии и градушката. На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно - овен или вол. Общоселската трапеза се  нарежда на високо място или под вековни дъбови дървета.

Освен носещите името на светеца, на този ден празнуват още занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджийте и керемидчиите.