9 дела за купуване на гласове в Пиринско
9 дела за купуване на гласове в Пиринско / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив
9 преписки за купуване на гласове в Пиринско
72625
9 преписки за купуване на гласове в Пиринско
  • 9 преписки за купуване на гласове в Пиринско

Девет сигнала за нарушения, свързани с организация за купуване на гласове за предстоящия евровот в Благоевградска област, са регистрирани в полицейската дирекция, информира комисар Васил Митов - началник на "Охранителна полиция".

По постъпилите оперативни данни са образувани 8 досъдебни производства. Една от деветте преписки е прекратена, тъй като прокуратурата не е намерила данни за престъпление, поясни Митов, но отказа да съобщи конкретни факти и имена на уличените лица.

4 от преписките са за готвена  схема за парично стимулиране на избиратели. По всеки от сигналите са замесени повече от две лица, коментира Васил Митов. Две са преписките за изборни нарушения в Разлог, по едно са производствата в Сандански и Гоце Делчев.

До този момент в областната дирекция на МВР в Благоевград са профирактирани много познати участници в аналогични схеми за купуване на гласове, каза комисар Митов, но не съобщи имена, тъй като официално била забранена такава информация към медиите.

Източници на Дарик казаха, че сред профилактираните участници в мрежата за материален вот са четирима бивши полицейски служители и антимафиоти от Благоевград, виден бизнесмен, роми и представители на няколко партийни централи в областния център.

Бюлетините за изборите за Европейски парламент на 25 май са доставени във всички 14 общини в Благоевградска област. Те се охраняват денонощно от полицаи и технически средства. На 24 май бюлетините ще бъдат доставени в отделните Секционни избирателни комисии.

В деня на евровота ще бъдат охранявани общо 538 Секционни камисии, базирани в 379 сгради в региона. Утвърдени са и две подвижни избирателни секции. Те са в Кресна и Симитли.

На две смени ще дежурят 690 полицейски служители. Към тях са ангажирани 166 гранични полицаи и 115 пожарникари. След края на изборния ден всички членове на СИК ще бъдат съпроводени до РИК-Благоевград за обработка на резултатите.

Предаването на изборните книжа ще става в сградата на Драматичен театър "Никола Вапцаров".

Чуйте още в звуковия файл