88 % от автоинструкторите крият доходите си
88 % от автоинструкторите крият доходите си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

88 на сто от автоинструкторите крият доходите си, съобщи Николай Петков, директор „Управление на риска” в приходната агенция. Сред останалите рискови групи, които крият сериозен процент от доходите си, са акушер-гинеколозите, отчетоха още от данъчната администрация. Като цяло шумните проверки на данъчните са променили поведението на групите, към които са били насочени. Сред тези, в които има най-добър резултат от акциите, са футболните клубове и самите футболисти, както и при музикалните изпълнители.

Положителните резултати при футболния и музикалния бранш се дължат на срещи с техни представители и на засилените проверки, отчете Николай Петков. В музикалните среди данъчните са се натъкнали на следния проблем по думите на Петков: “Изпълнителите на една специфична музика, бих казал, се опитват да избегнат плащането на ДДС, като сключват договори с музикалните компании, тоест те стават собственост на музикалните компании и стават обикновени служители на тези музикални компании”.

88 процента от автоинструкторите укриват доходите си, при акушер-гинеколозите процентът е 37 на сто. “Услугите се извършват на краен потребител. Този краен потребител е в беда и е много трудно, аз не мога да си представя да отида на гинекологичен преглед - може да ми се наложи, гледах Елтън Джон онзи ден, - но да кажа дай ми касова бележка, иначе няма да дойда при теб. Очевидно там нещата са сериозни”, каза Петков.

Като цяло проверките са променили поведението на бизнеса, отчете още Петков.