7 незаети места след първо класиране
7 незаети места след първо класиране / netinfo
Само 7 са незаетите места в гимназиите в Благоевград след 7 -ми клас, стана ясно след обявеното първо класиране за прием в профилирани паралелки и професионални гимназии. Свободните места са в една паралелка в 5 СОУ "Георги Измирлиев" - Благоевград, уточниха от Регионалния инспекторат по образованието.

Най-високи са баловете за училищата - ЕГ, ПМГ, СОУИЧЕ, НХГ и Професионалната гимназия по икономика, за които традиционно интересът е най-голям.

10 паралелки по-малко ще има от следващата учебна година в областта, съобщи началникът на инспектората Огнян Соколов, който спази обещанието си да закрие паралелките с по-малко от 18 ученика още на първо класиране, за да няма излъгани седмокласници.

В областния център се закриват три паралелки - география с английски език в 7 СОУ, математика с английски език в 8 СОУ и конструиране и моделиране на облеклото в ПГ по текстил и облекло.

Прием няма да има в две паралелки в СОУ “Братя Каназиреви” - Разлог - английски език и информационни технологии, както и паралелките - икономическа информатика в Професионална техническа гимназия - Сандански и Неврокопска професионална гимназия - Гоце Делчев.

Общо 1137 кандидати се явиха на изпитите, 20 % отпаднаха заради двойки. Учениците, които са класирани във вече закритите паралелки, трябва да подадат отново заявления, за да участват във второ класиране, предупреждават от РИО - Благоевград.