7 млн. лв. допълнително отпускат на общините за поддръжка на пътища
7 млн. лв. допълнително отпускат на общините за поддръжка на пътища / снимка: http://www.government.bg

7 000 000 лв. допълнително ще бъдат отпуснати на общините за поддръжка на пътища. Това стана ясно след проведената среща на премиера с Управителния съвет на Национално сдружение на общините в Република България, съобщава сайтът на Министерски съвет.

 

„Ще решаваме проблемите на общините максимално дисциплинирано, за да използваме средствата от европейските фондове. Целта на правителството е надпартийно да се дисциплинират и държавата, и общините”, категоричен е премиерът. Той допълни, че ако има забавяне на изплащания от страна на администрацията по контрактувани договори, ще настоява да се изплатят.

 

Министър-председателят покани на среща във вторник всички ръководители на управляващи органи, за да разискват проблемите, свързани с авансовите и междинните плащания и диференциране на разходите.

 

„След срещата с министър-председателя сме по-спокойни за Бюджет 2010”, заяви Дора Янкова - председателят на НСОРБ.Тя допълни, че в Закона за бюджета остава изискването за съфинансиране на проекти от страна на общините, но те ще превеждат дължимите от тях средства в размер на 5 % в рамките на времетраенето на целия проект, а не непременно през следващата година. Годишният размер на общата изравнителна субсидия се разделя на тримесечия, в т.ч. и за капиталовите разходи, решиха още премиерът Бойко Борисов и членовете на УС на НСОРБ.

 

От Граждански процесуален кодекс беше взето решение да отпадне възможността съдия-изпълнител да може да блокира сметка на дадена община. Общините ще бъдат поставени в режима на държавата, при който след постановяване на съдебно искане, средствата да се издължават, но след предвиждане на разходите в бюджета на самата община.