6 месеца затвор е най-честото наказание у нас
6 месеца затвор е най-честото наказание у нас / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

До шест месеца затвор е най-честата присъда, която получават осъдените на лишаване от свобода. Това сочат данните на националната статистика за престъпленията, завършили с осъждане през втората половина на 2011 г. Малко под половината осъдени трябва да останат в затвора до половин година, а около 28 % - между половин и една година.

Близо 93 на сто от осъдените са мъже, а най-често присъда са получавали хора на възраст между 18 и 24 години.

Над 17 600 са влезлите в сила присъди през втората половина на 2011 г., сочат предварителните данни на националната статистика. Най-много престъпления са в категориите „престъпленията срещу собствеността” и „общоопасни”. За убийство или опит за убийство са осъдени 63-ма души, а за изнасилване - 36-ма души. 385-ма са осъдени за нанасяне на телесна повреда.

Осъдените за престъпления, свързани с данъчно-осигурителната система, са 47 души.

Общо броят на ефективните присъди е над 9800, а на условните - малко над 7 700. около 65 на сто от осъдените са получили наказание „лишаване от свобода”, като най-често периодът на изпълнение е бил до шест месеца. Пробация са получили 30 на сто от осъдените.

Най-голям е броят на младите хора между 18 и 24 години, които получават присъди. Те са повече от 28 на сто от всички осъдени. Близо една четвърт от осъдените пък са на възраст между 30 и 39 години. Младежите между 14 и 17 години, които са получили осъдителни присъди, са 1200.