5 СОУ “Г. Измирлиев” с библиотека
5 СОУ “Г. Измирлиев” с библиотека / netinfo
Благоевградското 5-то СОУ “Георги Измирлиев” от днес има своя библиотека, възстановена след прекъсване от повече от 10 години. Културното средище отвори врати с фонд от 2000 издания.

Луксозна колекция книги от всички изучавани в училище автори предостави за откриването на училищната библиотека общинският образователен експерт Мариана Ушева от името на кметското ръководство, над 40 книги на издателска къща “Труд” и на местни автори дариха от Регионалната библиотека.

За обогатяването на фонда допринесе и Регионалният инспекторат по образованието в Благоевград.

Преди дни получихме и литература от “Ротари клуб” и фондация “Карнеги”, каза училищният библиотекар Райка Стоилкова. Идеята е да обогатяваме непрекъснато фонда и да направим библиотеката привлекателно място за нашите ученици, допълни тя.

Основен инициатор за възстановяването на училищното средище е помощник-директорът по учебната дейност и преподавател по български език и литература – Мария Тричкова.

В началото на годината за всички училищни библиотеки в община Благоевград бе закупен специализиран софтуер. Оборудването е за над 14 000 лева., като всяка година от общинския бюджет и от бюджетите на училищата се заделят средства за закупуване на литература, каза образователният експерт Мариана Ушева.

Нашата основна цел е да се разкрият училищни библиотеки във всички учебни заведения, тъй като засега библиотеки има само в 7 училища, поясни тя.