/ iStock/Getty Images
"35 са случаите на коронавирус в Благоевград за последното денонощие, сред тях има и деца", каза за директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов.

Затвориха детска градина в Сандански заради 5 случая на коронавирус

Вчера са установени пет положителни проби в детска градина в Сандански, като една от тях е на човек от персонала, останалите са на деца. Най-много са случаите за изминалото денонощие в областния център - петнадесет. Случаи има и в Разлог, Сатовча, Гоце Делчев, Симитли и Гърмен.

Петима са настанени в болниците в Разлог, Гоце Делчев и Благоевград. Останалите хора, дали положителен резултат от направен PCR тест, са без симптоми и са поставени под домашна карантина.

Над седемдесет случая на коронавирус за седмица в област Благоевград

"Вижда се, че разпространението е дифузно, в почти всички общини вече има случаи", посочи д-р Калоянов. По думите му, една от причините е неспазването на заповедта за носене на маски в закрити пространства.

"Продължават и безплатните тествания за COVID-19 в РЗИ. Разходите за PCR тестовете се поемат от Националната здравноосигурителна каса", каза още д-р Калоянов.

Могат да се тестват здравноосигурени лица, като критерият е да са контактни на лице, дало положителна проба за коронавирус или да имат симптоматика.
БТА