34 тежки катастрофи с 6-ма убити по пътищата в Пиринско през октомври
34 тежки катастрофи с 6-ма убити по пътищата в Пиринско през октомври / netinfo

34 тежки катастрофи с 6-ма убити и 33-ма ранени са регистрирани на територията на Благоевградска област през октомври, съобщиха от сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР. От началото на годината в региона са станали общо 283 тежки пътни произшествия, при които са загинали 25 и са ранени 355 души.

Основните причини за тежките катастрофи по пътищата в областта отново са несъобразената скорост и навлизането на водачи в лентата за насрещно движение, сочи статистиката на КАТ - Благоевград.

Други причини, които оказват влияние за нарастването на пътния травматизъм през октомври са неспазването на предимство и управлението на МПС от неправосопособни водачи. 

Зачестиха инцидентите с пешеходци, които стават при маневри на заден ход. Наблюдава се и тревожна тенденция на увеличаване на произшествията,  предизвикани след употреба на алкохол.

С настъпването на есенно-зимния сезон се създават допълнителни предпоставки за  възникване на катастрофи, затова водачите трябва да са привели автомобилите си в готовност за управление през зимата, предупреждават от сектор "Пътна полиция".

Анализът на фактите ясно показва, че мнозина водачи подценяват конкретната пътна обстановка при движение по пътищата, грубо нарушават Закона за движуние по пътищата и правилника за приложението му, проявяват излишна самонадеяност и арогантност на пътя, с  което застрашават не само своя живот, но и този на околните, съобщават още от Областната полицейска дирекция.