Читалището в Благоевград
Читалището в Благоевград / Снимка: Читалище
30 години Читалище "Никола Вапцаров" в Благоевград чака ремонт. Сградата спешно се нуждае от обновяване, освен това не отговаря и на изискванията за пожарна безопасност, алармира председателят на читалищното настоятелство Васил Новоселски. 

Днес той ще постави проблемите на най-стария културен институт в областния център пред общинския съвет. 

„Постройката е в много лошо състояние. Имаме 15 състава с над 500 участници, а вътре в помещенията няма отоплителна система. Залите не се отопляват от 30 години. 

Противопожарната система също трябва да се обнови, за да се гарантира безопасността на хората, вентилационна система никога не е имало. Надявам се, че общината ще обърне внимание на проблема”, заяви Новоселски.

Той допълни, че са твърде малко и залите за репетиции. В сградата има 500-600 квадратни метра неизползваема площ, върху която може да се изградят поне още две просторни помещения за самодейците. Само за миналата година читалището е имало над 160 големи сценични изяви.

Самодейците пък са спечелили над 60 златни, сребърни и бронзови медала, те се нуждаят от поощряване и внимание от страна на общината.

"Няма как със стара техника да обучаваме децата. Няма как да ги мотивираме със скъсани столове и студени зали. Търпението ни се изчерпва. Крайно време е най-старата културна институция в града да се реновира и осъвремени”, категоричен е читалищният шеф.