30 експерти от Пиринско участваха в семинар, организиран от евродепутата Мария Неделчева
30 експерти от Пиринско участваха в семинар, организиран от евродепутата Мария Неделчева / netinfo

30 служители на общински администрации и представители на неправителствени организации в Благоевградска област преминаха двудневно обучение за работа по оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Околна среда", организирано от Мария Неделчева - евродепутат от ГЕРБ и член на Европейската народна партия. Семинарът се проведе през почивните дни на комплекс "Катарино" край Разлог.

В момент на финансова криза за България е изключително важно да усвоява средства по европейски програми. По този начин можем да сведем до минимум пораженията върху икономиката, най-вече върху дребния и среден бизнес, заяви при откриването на семинара Мария Неделчева.

Малина Крумова, директор на Дирекция „Кохезионна политика за околна среда” и ръководител на Управляващия орган на ОП "Околна среда" направи представяне на отворените в момента мерки за кандидатстване. Най-важният момент е отпадането на изискванията за купища документи, което досега утежняваше излишно процеса на разработването на един проект. Друга новост е, че има решение на ПУДООС, според което техническата помощ, която беше оказвана досега на общини над 10 хиляди жители, занапред ще се фокусира върху по-малките общини, каза Малина Крумова.

Десетки въпроси бяха зададени за начина, по който се извършва контрола върху  проектите. От участниците в семинара излезе предложение в последващите проверки да участва и този, който е подал сигнал за нередности при изпълнението на отделен проект. 

Сред лекторите бе и Пламен Гиргинов - началник на отдел "Координация, програмиране и оценка на ОП "Развитие на човешките ресурси" в Главна Дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в Министерството на труда и социалната политика.