30 463 714 лв. е бюджетът на ЮЗУ за 2011 г.
30 463 714 лв. е бюджетът на ЮЗУ за 2011 г. / снимки: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Югозападният университет „Неофит Рилски” вече е с приет бюджет за 2011 г. Финансовите параметри бяха гласувани с пълно единодушие от членовете на Академичния съвет, без нито един гласувал „против” и „въздържал се”. Размерът на бюджета е 30 463 714 лв.

Според ректора проф. д-р Иван Мирчев бюджетът е балансиран, без предвидени излишъци, но и без дефицит. „Аз лично съм умерен оптимист, при едно добро изпълнение ще имаме възможност за ръст на фонд „Работна заплата” с 5 до 10 %”, заяви проф. Мирчев.

Разходната част е намалена със 775 387 лв., което е близо 2,5 %. По думите на ректора университетът ще бъде изправен пред трудности по отношение на студентските стипендии, защото средствата по това перо са свити с 253 000 лв. или с близо 15 на сто.

Вносителят на бюджета Трендафил Мудурски, главен счетоводител на университета, се определи като песимист по отношение на финансовата рамка за 2011 г. Според него най-големият проблем ще бъде вещевата издръжка, чието изпълнение ще бъде „воденичният камък” в настоящия бюджет.

Увеличението й спрямо миналата година е едва с 1,66 %, уточни Мудурски, според когото при това положение не е изключено да се увеличат наемите в студентските общежития и таксите за храна. Субсидиите за хранодни и леглодни тази година са намалени с 32 000 лв., каза още Мудурски.

Като положителен факт в „бюджет 2011” проф. Иван Мирчев отчете увеличената с 16,48 % субсидия за развитие на наука и научни изследвания. „И тази година ще разчитаме на активни участия в разработването и спечелването на проекти със средства от Европейския съюз”, подчерта той. 

В бюджета е заложено да бъдат изплатени средства за работно облекло в размер до три минимални работни заплати. "Засега не се предвижда, но при стриктно спазване на разходната част е възможно и допълнително материално стимулиране в края на годината", каза още ректорът на благоевградския университет.