250 лева месечно плащал Мартин Дебелия за полицейски чадър
250 лева месечно плащал Мартин Дебелия за полицейски чадър / Дарик, архив

250 лева месечно плащал за полицейска закрила благоевградският сводник Мартин Филипов-Дебелия. Той давал сумите на двама служители на ОД МВР, за да може спокойно да развива престъпната си дейност.

Тази сутрин при зрелищна спецакция и тримата бяха арестувани. Един от служителите на реда – Петър Кънев, работи в сектор БОП, а другият е инспектор от Първо РУП  Стефан Филипов.

Досъдебното производство за лично укривателство срещу двамата полицаи е образувано на 20 април. Към момента не са им повдигнати обвинения, но това ще стане на по-късен етап. Използвани са и СРС-та при раследването, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Служителите на реда притискали жертвите да оттеглят жалбите срещу Мартин Филипов и ги мотивирали да се откажат от показанията си.

Срещу Мартин Филипов обвинението е за трафик на хора – набиране и транспортиране с цел проституция, макар и в рамките на едно населено място.

Жертвите, които към момента са 4, разказали шокиращи подробности по време на разпитите. Те признали, че върху тях сводникът е упражнявал физическо и психическо насилие, като отправял закани и към техните близки, дори и към малолетното дете на едната.

Днес през целия ден продължават разпити, обиски и претърсвания. Проверени са кабинетите на двамаат полицаи, къщите и вилите им, както и два хотелски комплекса в Благоевград. Там са намерени две проститутки, които също са разпитани. Младите жени разказали, че сводникът печелел по 10 000 лева месечно от тях.

„Отправям призив към всичи жертви на трафик на хора. Нека се обръщат към прокуратурата, безкопромисни сме в такива случаи. Цялата тежест на закона ще се стовари върху престъпниците”, допълни говорителят на главния прокурор.

„Често казвам, че някои полицаи гледат много филми. Тези двамата явно са гледали филма „Адвокат на дявола”. Много от нашите служители не са това, което трябва да бъдат. Често се налага да се срамувам от такива полицаи. Те вече не са полицейски служители. Дано получат наказание и от съда”, заяви Павлин Коджахристов, зам.-директор на дирекция „Вътрешна сигурност”.