22 тежки катастрофи без загинали, отчитат от КАТ - Благоевград през април
22 тежки катастрофи без загинали, отчитат от КАТ - Благоевград през април / netinfo

22 тежки катастрофи са регистрирани на територията на Пиринско през април, при които няма загинали, а ранените са 29 души, отчитат от Сектор "Пътна полиция" при Областната полицейска дирекция в Благоевград.

В сравнение със статистиката през същия месец на 2008 г., броят на тежките пътни инциденти е намалял с 8, убитите са с 5 по-малко, а ранените - с 3.

От началото на годината в Благоевградска област са станали 78 тежки катастрофи, при които са загинали 7 и са ранени 96 души.

Основната причина за пътно-транспортните произшествия по пътищата в региона продължава да бъде несъобразената скорост, посочват от КАТ - Благоевград. Навлизането на водачи в лентата за насрещно движение е друга причина, която се свързва с произшествия, водещи най-често до загуба на човешки живот.

Влияние за нарастването на пътния травматизъм през месеца оказват и неспазването на предимство и управлението на МПС от неправосопособни водачи.

Зачестяват инцидентите с пешеходци, които стават най-често при маневри на заден ход. Наблюдава се и тревожна тенденция за увеличаване на катастрофи, предизвикани след употреба на алкохол, съобщават още от Сектор "Пътна полиция".

През пролетния сезон се забелязва увеличаване на пътните инциденти с двуколесни превозни средства, управлявани предимно от неправоспособни водачи.

Анализът на фактите ясно показва, че мнозина водачи подценяват конкретната пътна обстановка при движение по пътищата, грубо нарушават Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му, проявяват излишна самонадеяност и арогантност на пътя, с  което застрашават не само своя живот, но и този на околните.

От Областната дирекция на МВР - Благоевград призовават: Използвайте предпазните колани! Те намаляват с около 28 %  броя на загиналите и ранените при ПТП. Ако ползвате колана , вероятността от тежки травми намалява три пъти! Поставянето на колана отнема само 7 секунди!