21 обекта провери РИОСВ през изтеклата седмица
21 обекта провери РИОСВ през изтеклата седмица / netinfo

21 обекта в Пиринско провери РИОСВ в Благоевград през изминалата седмица. Дадени са общо 15 предписания на лица и фирми за спазване на екологичното законодателство. 

Комплексна проверка е извършена на „Беласица” АД в Петрич. Дружеството е емитер на опасни вещества, зауствани в канализационната мрежа на «ВиК» ЕООД в южния град. Резултатите от собствения мониторинг на отпадъчни води, както и от контролно замерване показват, че се спазват емисионните норми за градска канализация съгласно нормативните изисквания. На дружеството са дадени 3 предписания за извършване на собствени периодични измервания на отпадъчните води.

Продължават проверките на общинските системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки. До момента са проверени 9 от общо 14 общини. През отчетния период са проверени общините Белица и Якоруда.

По заявление за издаване на разрешение за дейности с отпадъци е проверена фирма  „Граматиков – Интергруп” ЕООД в Гоце Делчев. На обекта е създадена система за разделно временно съхраняване на всички видове образувани отпадъци, като са доставени съдове, които са обозначени с кода на събираните отпадъци.

През отчетния период са проверени и 6  склада за съхранение на излезли от употреба препарати за растителна защита в  Сандански и селата Плоски, Склаве, Хърсово, Катунци и Петрово. Установено, че всички складове с изключение на този в с. Катунци са в особено тежко състояние. Информацията от проверките е представена в Изпълнителна агенция по околна среда в София.

Съвместно с Областна дирекция на МВР е проверен склад за съхранение на взривни вещества в рудник “Пирин Ораново” в село Ораново, община Симитли. Съхранението на взривните вещества в този склад отговаря на изискванията отбелязани в информационния лист за безопасност, с какъвто дружеството разполага, установиха експертите.