21 метра делят спасителите от затрупаните миньори
21 метра делят спасителите от затрупаните миньори / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

В седмо денонощие навлизат спасителните дейности в мина "Ораново" в Симитли, където на 16 юли след тежък инцидент загинаха двама миньори - Асен Стойнев и Христо Младенов, а други двама - Николай Михайлов и Иван Лазаров, останали под земята тогава, все още се издирват.

В събота срещу неделя разчистването на затрупаната от свлачището минна галерия, където се търсят двамата миньори, тръгна с по-бързи темпове, но в момента напредването е забавено, заради необходимостта да се възстанови нарушен крепеж и да се гарантира безопасността на участниците в спасителната операция. Това съобщи тази сутрин управителят на мината Валери Манов, цитиран от БТА.

Колко време ще отнемат крепителните работи - той точно не можа да каже, но предполага, че ще стане по време на първа или втора смяна днес. Най-важно е в момента да се гарантира безопасността на хората, които работят там сега, каза той.

Остават за разчистване около 20-21 метра от галерията, където се предполага, че могат да се намерят двамата търсени миньори.