2000 лева за свободата на подкупен граничен полицай
2000 лева за свободата на подкупен граничен полицай / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Задържаният за получаване и предлагане на подкуп граничен полицай от ГКПП- Илинден, Димитър Пирнарев, напуска следствения арест.

Окръжният съдия в Благоевград Татяна Андонова постанови спрямо Димитър Пирнарев парична гаранция в размер на 2000 лева. Магистратът отхвърли като неоснователно искането на Окръжна прокуратура - Благоевград за вземане на постоянна мярка "задържане под стража".

По данни на прокуратурата, Пирнарев се ползвал сред колегите си на граничния пункт с имиджа на "играч". Държавното обвинение с категоричност твърди, че 40-годишният Пирнарев е поискал от лицето Михаил Дузов от село Дорково сумата от 300 лева, срещу услугата да го пропусне безпрепятствено в Гърция, въпреки че имал забрана за напускане на страната.

Второто обвинение срещу Димитър Пирнарев е по член 304 от Наказателния кодекс. Той е уличен в предлагане на подкуп от 1300 лева на районния прокурор в Гоце Делчев Костадин Сулев. Именно Сулев е дал показания срещу граничния полицай, с когото се познавали повече от десет години. От прокурора Пирнарев поискал да вдигне запор върху автомобил "БМВ", иззет по водено дознание в Гоце Делчев.

"Не е истина, че съм искал 300 лева от Михаил Дузов. С прокурора Сулев сме добри познати. Обадих му се в края на миналата седмица и го помолих да съдейства при записване на дъщеря ми в курс за шофьори в София. Даже не знаех, че Сулев е станал прокурор, мислех си, че още е дознател в столицата", заяви пред съдия Андонова Димитър Пирнарев.

"Случайно се поинтересувах дали Сулев води дело за задържан и запориран автомобил "БМВ" за извършено нарушение. Той неправилно е разбрал, че му предлагам сумата от 1300 лева. Споменах в разговора ни, че ми искат такава сума за шофьорския курс на дъщеря ми", категоричен е Димитър Пирнарев.

Адвокат на Пирнарев е Владимир Владимиров, който до преди три години е бил началник на "Вътрешна сигурност" в Гранична полиция. "Доносите срещу Димитър са зле скалъпен компромат. Не е истина, че той системно е злоупотребявал със служебното си положение. За 17 години служба, Пирнарев е наказван само веднъж с "мъмрене" и то заради ПТП, но месеци след това заповедта за наказание е била отменена от съда", изтъкна адвокат Владимиров.