19% младежка безработица в Благоевградско
19% младежка безработица в Благоевградско / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
19 процента младежка безработица в Благоевградско
71531
19 процента младежка безработица в Благоевградско
  • 19 процента младежка безработица в Благоевградско

22 000 000 лева са отпуснати от държавата по Програма за младежката безработица за тази година, обяви в Благоевград главният експерт от Министерството на труда и социалната политика Антоанета Цонева.

С тази програма от министерството се надяват 7 000 младежи да започнат работа и 4 000 да бъдат върнати в училище и едновременно с това да се трудят под формата на чиракуване, каза Цонева.

За тази година Националният план предвижда общото финансиране да е в размер на 90 000 000 лева, от които 24 000 000 лева са национално финансиране.

"Младежите с основно  образование са с най-ограничени шансове да се реализират на пазара. Затова за тях се предвижда обучение и включване в стажантски програми. За да се реализира тази програма, от министерството се надяват на подкрепа от страна на работодателите за откриване на нови работни места. При започване на работа ще бъде осигурена минимална заплата, която се покрива от държавния бюджет", подчелрта социалният експерт Антоанета Цонева.

19 процента е младежката безработица в Благоевградско. Над 9000 са новорегистрираните младежи до края на февруари. От всички регистрирани 6148 са започнали работа, а за трите месеца са започнали работа 735 младежи и девойки.

Още от Антоанета Цонева чуйте в звуковия файл