16,48% повече за наука в бюджет 2011 на ЮЗУ Неофит Рилски
16,48% повече за наука в бюджет 2011 на ЮЗУ Неофит Рилски / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Проектобюджетът на ЮЗУ "Неофит Рилски" за 2011 г. ще бъде обсъден утре на Академичен съвет в заседателната зала на Първи учебен корпус, информират от Ректората. Усилията на ректорското ръководство са насочени към запазване социалния статус на работещите в университета и подобряване на материална база и научната инфраструктура.

Очаква се въпреки кризата бюджетът да бъде балансиран и се осигури ритмично финансиране през целия период. Спрямо предходната година е предвидено разходите да бъдат намалени с 2,48% или със 775 387 лв., благодарение на предвидените икономии на гориво, пробег на автомобили, бюджетни командировки, представителни разходи.

Заложено е увеличение на средствата за научна и художествено-творческа дейност с 16,48%, в отговор на амбицията на ректорското ръководство да утвърждава визията не само като университет с образователен, но и с научноизследователски профил.

По време на Академичния съвет ще бъдат обсъдени и възможностите за ръст на Фонд "Работна заплата" до 10%, в зависимост от изпълнението на разходната и приходната част.

Ръководството на Югозападния университет залага след обсъждане с просветното министерство, правителството и Националното представителство на студентските съвети да се компенсира заложеното в републиканския бюджет намаление от 15%, като студентските стипендии бъдат увеличени с 10%, както миналата година.

В проектобюджета и за тази година е залегнало да бъдат изплатени средства за работно облекло в размер до три минимални работни заплати. Засега не се предвижда, но при стриктно спазване на разходната част е възможно и допълнително материално стимулиране в края на 2011 г.

През миналата година бе извършен одит от Сметната палата в София и годишният счетоводен баланс на университета бе заверен без забележки.

Утре от 14.00 ч. в зала № 313 на Учебен корпус №6 се свиква и Общо събрание на Правно-историческия факултет за избор на декан, на мястото на подалия оставка бивш декан на факултета проф. Софка Матеева. Ще бъде допълнен и съставът на Факултетския съвет и факултетските комисии. След Общото събрание Факултетският съвет ще избере и заместник-декани.