16 войнишки паметника в Благоевградско се нуждаят от ремонт
16 войнишки паметника в Благоевградско се нуждаят от ремонт / netinfo

16 войнишки паметника в Благоевградска област се нуждаят от ремонт, стана ясно на свикано заседание днес от областния управител на Благоевград Димитър Димитров. Те са на територия на 9 общини.

От община Благоевград са заявили шест паметника, които трябва да бъдат ремонтирани. Това са Костницата на старите гробища, чиито ремонт възлиза на 416 лв., паметник в село Падеш - 1755 лв, с. Селище – 1430 лв., паметник на Мите Марков - 5850 лв., в църковния двор гробовете на офицерите - 540 лв. и паметник на Македоно-одринското опълчение - 115 лв.

От Гоце Делчев са поискали 2990 лв. за паметника на ген. Стилиян Ковачев, Хаджидимово - 550 лв за паметна плоча на общината, Копривлен - 650 лв., Илинден – 450 лв. Община Гърмен е поискала 960 лв. за паметник в село Ковачевица и в Скребатно - 1500 лв., в Балдево – 1824 лв. От община Кресна са заявили костница в черквата, чиито ремонт ще струва 10 000 лв., в Сатовча – за 2 паметника - 2000 лв., в село Ваклиново - 1500 лв.

От общините Банско, Разлог и Симитли са изпратили писма, в които заявяват, че не желаят помощ от областната военна комисия , защото се грижат за паметниците със собствени средства. Общият брой войнишките паметници на територията на Благоевградска област, включени в регистър към Министерството на отбраната са 116.

На заседанието присъстваха подполковник Иванов - командир на военно формирование 26400, подполковник Петър Митев – началник областен военен отдел Благоевград; Недко Шопов – началник Военен клуб, началник отдел "Култура" в Община Благоевград – Елена Арнаудова, директор на Регионален исторически музей Христина Цонева и представители на регионалните структури на военнопатриотичните организации.

Днешното заседание на Областната комисия за Военните паметници бе свикано във връзка с получено писмо от Добромир Тотев,  постоянен секретар на отбраната на МО на Република България и в изпълнение на разпоредбите на Решение на МС за отбелязване на 100 г. от Първата световна война и участието на България в нея.