15 магистрати привикани в Комисията по корупция
15 магистрати привикани в Комисията по корупция / Дарик - Благоевград

15 съдии и прокурори от системата на правораздаването в Пиринско са били спешно привикани днес в Комисията по корупция в Народното събрание, научи Дарик.

След връчени по надлежния начин уведомления, в София са заминали председателят на Окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков, заместниците му Катя Бельова, Росен Василев и Румяна Бакалова.

Сред призованите са били още секретарката на Аршинков Ели Димитрова и съдиите Петър Пандев, Петър Узунов, Ася Китипова, Иво Харамлийски, Екатерина Николова,  административният ръководител на съда в Сандански Димитър Узунов и магистратите от Петрич Мая Банчева и Атанас Кабуров. Имало е и представители на прокуратурите в Благоевград и Петрич.

Председателят на Окръжния съд Красимир Аршинков потвърди информацията, но отказа да коментира каква е причината за извикването им в Комисията по корупция.

"Комисията нямаше заседание и ние не бяхме изслушани, на този етап няма какво да съобщя", заяви в телефонен разговор Красимир Аршинков.

Източници на Дарик коментираха, че срещу част от посочените магистрати е имало сигнали в Комисията по корупция и в ресорната такава към Висшия съдебен съвет. По част от разработките ще бъдат образувани предварителни производства. Предстоят и обстойни проверки срещу определени магистрати от Благоевградски съдебен район.

След седмица същите магистрати отново ще бъдат повикани за изслушване в антикорупционните комисии на НС и ВСС.