15-ият випуск на АУБ се дипломира на церемония днес
15-ият випуск на АУБ се дипломира на церемония днес / netinfo

258 студенти от 18 страни ще получат тази година дипломи за завършено висше образование в Американския университет в България. Тържествената церемония по изпращането на 15-ия випуск на АУБ ще бъде днес от 10.00 ч. на централния площад в Благоевград. Участие ще вземат и 27 студенти от шестия випуск на Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София, с които общият брой на завършилите програмата става 160.

Приветствия ще произнесат посланикът на САЩ в България Нанси Макълдауни и председателят на Комисията по външна политика в българския парламент Соломон Паси.

Студентът с най-висок успех тази година е Игор Летина от Босна и Херцеговина с общ успех 4.00 по четирибалната система, който завършва АУБ с две специалности: „Икономика” и „Политически науки и международни отношения”. Игор беше на стаж в американския Конгрес през 2008 г., където работи в офиса на конгресмен Джоузеф Кроули.

Втора по успех е монголката Лайла Зулкафил с успех 3.98, която се дипломира със специалност „Политически науки и международни отношения”.

Почетната титла „Доктор Хонорис Кауза” ще бъде присъдена на Славенка Дракулич, която ще бъде и почетен оратор на церемонията. Славенка Дракулич е родена в Хърватия през 1949 г. Тя е автор и журналист, чиито книги са преведени на повече от двадесет езика. Дракулич получава наградата „за Европейското разбиране” на панаира на книгата в Лайпциг през 2004 година.

Това е най-многобройният випуск, който се дипломира от АУБ до момента. Най-много абсолвенти завършват специалността „Бизнес администрация”, следвана от „Икономика” и „Журналистика и масови комуникации”.

Близо половината от студентите от випуск 2009 – 48 %, завършват с две специалности, а процентното съотношение мъже–жени е 47/53. 27% от завършващите тази година обучението си в щатския ВУЗ са чужденци, 73% са българи.

След дипломирането на випуск 2009 общият брой на завършилите университета нараства на 2436.