14% е равнището на безработица в Пиринско
14% е равнището на безработица в Пиринско / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова, архив

В бюрата по труда от Благоевградска област през месец февруари са регистрирани 21 115 безработни, а равнището на безработица към 29.02.2016 г. е 14%. За сравнение, миналата година по същото време безработицата в Пиринско е била 14,5%. Това заяви директорът на Дирекция "Регионална служба по заетостта" - Благоевград Станислава Поповска на пресконференция днес.

Постъпилите на работа са 1325 безработни, като от тях 911 са започнали работа с посредничеството на бюрата по труда от областта.

На заявените 689 свободни работни места на първичния трудов пазар, от които 466 са заявени работни места от работодатели от частния сектор, трудовите посредници са осигурили заетост на 555 души. Заявените работни места са в различни сфери, като най-много са тези от сектор преработваща промишленост - 299.

През месец февруари по програми, съгласно Националния план за действие по заетостта са работили 302 лица, а по мерки за заетост и обучение - 94. "Повечето от тези проекти стартираха своите обучения, единствено в бюрото по труда в Сандански към момента все още по проект "Шанс за работа" на Конфедерацията на независимите синдикати в България продължаваме да набираме желаещи безработни лица, които да бъдат включени в обучение за болногледач, а след това да им бъде осигурена и последваща заетост", заяви Станислава Поповска.

Тя поясни още, че в бюрата по труда на територията на Благоевградска област към момента има обявени на първичния пазар на труда малко над 400 свободни работни места.

Поповска допълни, че от 25 март Агенцията по заетостта стартира схема "Обучение и заетост" за безработни лица на възраст над 29 години. Тя се реализира в рамките на ОП "Развитие на човешките ресурси". Крайният срок за прием на заявления за разкриване на работни места от страна на работодателите, които развиват дейност от реалния сектор и търговските дружества с общинско участие, е 1 април. "Приоритетните групи за тези работни места са безработни лица с основно или по-ниско образование, както и хора с над 12 месеца регистрация в съответното бюро по труда и безработни над 54-годишна възраст", зави тя и коментира, че очакванията за област Благоевград са да бъдат разкрити над 1000 работните места във всякакви сфери.