130 ентусиасти мерят сили в планинско бягане в Банско
130 ентусиасти мерят сили в планинско бягане в Банско / Снимка: Община Банско

Есента отново ще донесе изненади и силни емоции в Банско.

От 22 до 25 септември 2016 година красивият Национален парк „Пирин", който е част от Световното наследство на Юнеско, ще бъде домакин на събитието, което ще постави пред участниците нови предизвикателства в планинското бягане.

Верни на любовта си към екстремното, показателно за която е състезанието XCo Adventure Cup, организаторите XCoSports и този път ще тестват физическата и психическата издръжливост на бегачите.

Трасетата ще бъдат две - с приблизителна дължина 150 км и 70 км, с положителна денивелация 10,700 м и съответно 4,500 м. В подготовката и на двете трасета, участие взе и рекордьорът на Ком-Емине - Кирил Николов-Дизела. Стартът и финалът на състезанието ще бъдат в град Банско, където зрители, приятели и фенове ще могат да следят движението на участниците чрез GPS системата за проследяване Loggator. По трасетата ще има подкрепителни пунктове, чиито брой ще бъде ограничен до 6-8 пункта по дългото трасе.

Регистрацията започна на 10 юни 2016 и продължи до 30 юни 2016 година на официалния сайт на състезанието. Жребият за участниците бъше изтеглен на 04 юли 2016 година. Поради големия интерес, ограничението е 130 състезателя.
"Това ще е най-тежката ултра, която някой е организирал в България! Съветвам всеки желаещ да участва да се подготви много добре, ако иска да завърши", коментира Кирил Николов-Дизела.