/ БГНЕС
13 положителни проби в Банско след два дни тестване. Изследвани са общо 334 души. 

Само в днешния ден са доказани 8 случая, като при половината от тях има и ранни и късни антитела. Това означава, че в момента оздравяват от коронавируса.

Малко преди обяд в понеделник пред поликлиниката, на дистанция един от друг, се събраха около 30-тина души, дошли да проверят имат ли COVID 19, предава NOVA.

Резултатите от тестовете си днес разбраха и личните лекари от Банско. Прогнозата на доктор Георги Кушлев, че е имал досег с вируса не се оправда и изследването показа, че джипито няма антитела. „Изненада ме този резултат, но пък от друга страна това е хубаво - че съм бил, че съм работил по правилата и дори да съм имал контакт с такива болни, не се е осъществило предаване на вируса“, коментира медикът.

Според личните лекари с увеличението на броя на получените тестове в града ще се разсеят съмненията за злоупотреби. „Имаше едно такова брожение, че едва ли не, ние личните лекари си уреждаме само свои хора, а по-голямата част ще остане без да могат да бъдат изследвани“, допълни д-р Кушлев.  

“Сега разполагаме с голямо количество тестове и всеки, който заяви желание се записва на дежурните телефони. Така че продължаваме да тестваме хората“, обясни кметът на Банско Иван Кадев.

Всеки, който желае да бъде тестван, трябва да се обади предварително в Общинския щаб, за да спазва графика и да не се получават струпвания на хора.
nova.bg