12 000 девойки са имунизирани за рак на матката
12 000 девойки са имунизирани за рак на матката / снимка: Sofiq Photo Agency

Едва 24% от 12-годишните момичетата, подлежащи на безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка през 2013-а, са се ваксинирали, отчитат от Здравната каса.

Оттам уточняват, че за целия период на кампанията за профилактика на този вид рак, която започна през октомври 2012 г., са се имунизирали 12 000 девойки. В другите европейски държави процентът на ваксинираните момичета варира между 17 и 84 като най-висок е обхватът в Англия и Дания - над 80%. Това става ясно по време на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка, която се отбелязва за седми път у нас.

Според статистиката, в резултат на имунизациите, направени на Острова за периода от 2008 до 2011 г., в Англия честотата на инфектиране с човешки папиломен вирус е намаляла с около 63%.

Към момента над 40 държави по света, една, от които, е нашата, поемат имунизацията срещу заболяването с публични средства. Специалистите припомнят, че всеки родител, пожелал да имунизира своята дъщеря, трябва да се обърне към личния си лекар, а повече информация може да бъде намерена на сайта на националната програма.