101 години свободна Горна Джумая
101 години свободна Горна Джумая / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

101 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония отбелязаха граждани, политици и общинари в Благоевград.

Празникът на града - 5 октомври, започна с церемония по издигане на националния трикольор на площад "Георги Измирлиев".

Кметът Атанас Камбитов откри тържествена сесия на Общинския съвет, в рамките на която бяха връчени плакети и грамоти на Почетните граждани Костадин Руйчев и Георги Гайдарджиев.

101 години свободна Горна Джумая
netinfo

Гайдарджиев е с рекорд на Гинес за набирания с една ръка, многократен републикански, европейски и световен шампион по канадска борба. 90-годишният Костадин Руйчев е бивш хореограф и ръководител на танцовия състав на ансамбъл "Пирин".

101 години свободна Горна Джумая
netinfo

101 години свободна Горна Джумая
netinfo

 

В обръщението си към гостите и общинските съветници, градoначалникът Камбитов пожела да не се забравя датата 5 октомври 1912 година и да се почитат вечно героите, дали кръвта си за жадуваната свобода от Османско владичество.

По време на празничната сесия десет деца от Благоевград получиха специална стипендия "5 октомври", учредена от кмета Атанас Камбитов.

Стипендията ще се отпуска всяка година на деца, отличили се с талант, знание и родолюбие. Тя е в размер на 100 лева месечно. Индивидуалните стипендии ще стимулират децата, които имат отлично представяне на олимпиади, конкурси, състезания и форуми.

101 години свободна Горна Джумая
netinfo

Преди обяд днес пред паметника на Македоно-Одринското опълчение бяха положени венци и цветя в присъствието на гвардейска рота. Веднага след това в храм "Въведение Богородчино" бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите.