10 дни ГКПП Кулата-Промахон под блокада
10 дни ГКПП Кулата-Промахон под блокада / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
10 дни ГКПП Кулата-Промахон под блокада
25136
10 дни ГКПП Кулата-Промахон под блокада
  • 10 дни ГКПП Кулата-Промахон под блокада

След като вчера гръцките гръцките фермери блокираха ГКПП - Илинден, в понеделник земеделските производители ще затворят и другия граничен пункт с южната ни съседка - ГКПП Кулата- Промахон. Това стана ясно на среща на заместник-областният управител на Благоевград Георги Баханов с гръцкия му колега Томас Сямбирис и директорът на областната дирекция на полицията в Серес бригаден генерал Николас Ризос, за да обсъдят как да бъдат намалени последствията от стачката на гръцките фермери.

Георги Баханов заяви, че ефективните стачни действия на гръцките фермери ще продължат десет дни. В знак на протест срещу липсата на осигурени субсидии селскостопанските производители ще затворят с  трактори двата гранични пункта с Гърция -  ГКПП - Илинден-Ексохи и ГКПП - Кулата-Промахон.

По данни на гръцката полиция през ГКПП - Кулата няма да се пропускат нито леки, нито тежкотоварни автомобили. Забрана за преминаване на границата край Гоце Делчев ще важи единствено за камионите.

"Нашето желание беше да се установим ритмичност на пропускане през граничния пункт ГККП Кулата-Промахон, но такъв ангажимент не беше поет от страна на гръцките ни колеги, каза Георги Баханов.

Заместник-областният управител на Благоевград апелира шофьорите да не предприемат пътувания към южната ни съседка през следващите 10 дни, за да бъде предотвратено образуване на колони.


Чуй още какво каза заместник-областният управител на Благоевград Георги Баханов в прикачения звуков файл