1 189 000 лева за децата на Българската Коледа
1 189 000 лева за децата на Българската Коледа / netinfo

1 189 000 лева са събрани до този момент за децата на "Българската Коледа". Големият двучасов концерт в подкрепа на осмото издание на благотворителната инициатива беше снощи в Народния театър "Иван Вазов". Една част от парите ще бъде дарена за лечението на болни деца, а с друга ще бъдат купени медицинска апаратура и консумативи за детски клиники и отделения.

Кампанията се реализира по инициатива и под патронажа на президента Георги Първанов, а Дарик е нейн медиен партньор. Досега "Българската Коледа" е помогнала на около 700 деца и близо 200 здравни заведения.

Рекорден брой изпълнители се включиха в концерта "Българската Коледа" - над 100. Рекорден беше и броят на фолкзвездите, които участваха в него. На сцената на Народния театър, за да подкрепят благотворителната кампания, се качиха Глория, Алисия, Анелия, Емануела, Десислава, Емилия, Преслава и Константин, Ивана. Поп и рок музиката ни беше представена от Графа, Миро, Акага, БТР. Народната певица Николина Чакърдъкова също се присъедини към "Българската Коледа".

Николина Чакърдъкова: „Нека бъдем по-добри и по-съпричастни към болката на другите. Нека да дарим за нашите деца, за нашето бъдеще. Всяка една дума, казана от нас, всеки един мил жест е една четирилистна детелина. Скъпи сънародници, подарявайте, дарявайте надежда на нашите дечица".

Всички изпълнители, които участваха в концерта, се включиха и в създаването на уникална коледна картичка, която нарисуваха сами. Тя ще бъде подарена на някое от детските лечебни заведения в страната. Певицата Тони Димитрова нарисува къща, защото: "Къщата е символът на семейството, уюта и обичта. Пожелавам си да няма дете, което да не знае какво е дом, и което да не познава чувството, с което да го нарисува".

Към създаването на коледната картичка се присъединиха и водещите на благотворителния концерт, излъчван по bTV, артистите Елена Петрова и Калин Врачански. Те нарисуваха дърво, което по думите им, може да означава много неща. Според Елена Петрова то може да е: "дървото на живота, на знанието или просто дървото, на което всяко дете иска да се покатери, за да види колко е голям светът".

1 лев на дете в беда можете да дарите и вие като изпратите SMS на телефон 1117 или да се обадите на 0900 1117 или 1117. Номерата ще бъдат активни до 1 януари 2011 година.

Репортаж от концерта "Българската Коледа" можете да чуете в прикачения звуков файл.