/ БТА
Десетият олимпийски зимен младежки фестивал завършва през този уикенд уикенд (5 и 6 март) със състезанията по биатлон и ски-бягане.

Юбилейното издание на форума отново се организира от Българския олимпийски комитет и за втора поредна година обхваща стартове в две планини - Осогово и Родопите. Миналата седмица в ски-зоната над Кюстендил бяха определени призьорите в алпийските ски и сноуборда, а сега в Чепеларе си дават среща младите таланти в други два зимни спорта. По традиция тези състезания се превръщат в своеобразни национални срещи за най-малките ни бъдещи звезди в белите дисциплини.

Осогово и Чепеларе събират спортните таланти на България за олимпийски зимен фестивал

Сега програмата предвижда състезания по биатлон тази събота, 5 март и ден по-късно, в неделя – по ски-бягане. Домакините възнамеряват да организират надпреварите в местността Язовира на Пампорово, където има много сняг, метео прогнозите също са благоприятни. Биатлонистите ще се състезават в две възрастови групи – до 14 и до 16-годишни, техните стартове в събота започват в 9.30 ч., медалистите ще бъдат отличени в 14.30 ч. Ски-бегачите ще спорят в три възрастови групи – до 12, до 14 и до 16-годишни, първите тръгват по трасето в неделя в 9.30 ч., а същия ден в 14.30 ч. е награждаването и тържественото закриване.

Общо във фестивала се очаква да участват близо 500 деца от всички зимни центрове в страната. Сега, за Чепеларе с най-много заявки при биатлонистите са клубовете Аякс (Троян) с 23 състезатели, Тритон (Асеновград) с 20, Сапарева баня със 17 и др. При бегачите най-многобройни са представителите на Рилски скиор (Самоков) и Тритон (Асеновград) с по 20 скиори, Сапарева баня със 17, Александър логистик с 16 и др. За най-добрите са предвидени много награди и призове.

Със състезанията в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Сега сред домакините на Фестивала за втора поредна година се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната. На завършилите преди две седмици в Пекин Зимни олимпийски игри Чепеларе имаше трима олимпийци в общо 15-членния български отбор в китайската столица. През тази зима всички български ски-зони, включително Пампорово-Чепеларе са с много сняг, което позволява да се осигурят отлични условия за младите български таланти в белите спортове.

Организатори на зимният Фестивал, който се провежда вече десета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат нови възможности да застанат на старт в пообеднелите напоследък спортни календари на федерациите.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, стартирали в Младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях участваха на завършилите в неделя Зимни олимпийски игри в Пекин. Целта на Фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Ето и предварителната програма на втория етап от олимпийския младежки зимен Фестивал Чепеларе 2022:

Събота, 5 март:

enlightened9.30 ч. Биатлон в две възрастови групи
enlightened14.30 ч. Откриване на Фестивала и награждаване на биатлонистите

Неделя, 6 март:

enlightened9.30 ч. Ски-бягане в 3 възрастови групи
enlightened14.30 ч. Награждаване на скиорите и закриване на фестивала.