Потвърден е случай на грип тип „А“ в област Смолян, съобщи д-р Мими Кубатева, директор на  Регионалната здравна инспекция.

Според нея в областта се наблюдава нормално за сезона повишение на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания, но данните засега са далече от критичната стойност за грипна епидемия. Наред със случаите на грип, простудни заболявания, COVID-19, варицела, хепатит А, ентерколит и скарлатина, през седмицата е регистриран и пациент с диагноза „остра вяла парализа“.

Общо 19 са случаите на COVID-19 през последната седмица, като девет души са настанени в болници. При болните с коронавирус преобладава по-леко протичане, има и по-тежко преболедуване от вируса, но не става дума за застрашаващи живота състояния, уточняват от инспекцията.  

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е 148,48 на 10 000 души, което е под критичната за областта стойност за епидемия – 207 на 10 000. Препоръчително е да се избягват струпвания на хора, да се ограничат излишните контакти, да си спомним правилата от ковид пандемията, допълни д-р Кубатева.

Проф. Кантарджиев: От пълно здраве грипът те сваля за 2 часа, нямаш сили да се вдигнеш

Тя посочи, че е създадена организация за свикване на областния епидемичен щаб, ако нивото на заболеваемост приближи стойностите за грипна епидемия. 

Пациентът с „остра вяла парализа“ е 7-годишно дете, което е настанено в болница. Годишно в областта се среща средно по един случай с тази диагноза.

Изпратени са проби за изследване за полиомиелит, тъй като „остра вяла парализа“ е един от симптомите за полиомелит. От РЗИ предполагат, че случаят със 7-годишното дете се отнася за инфекция на лицевия нерв и идва ли ще бъде потвърдена болестта „детски паралич“. Пациентите с „остра вяла парализа“ в детска възраст се наблюдават стриктно в страната като част от мерките  за недопускане на вируса на полиомиелита у нас, според информация от РЗИ. Обхватът на имунизиране за полиомиелит в област Смолян е 96% при първо поставяне на ваксината, но при втора и следваща игла се наблюдава по-нисък процент на имунизираните.
Христина Георгиева/БТА