/ Областна администрация Смолян
Това заяви областният управител на Смолян
"ГКПП "Рудозем-Ксанти" може да бъде отворен най-рано в края на септември 2023г.", това информира областният управител на Смолян Стефан Сабрутев след работна визита в Гърция. 

„За съжаление за пореден път ще се удължи срока поради възникнали по време на строителството непредвидени строителни дейности, а именно две новообразували се свлачища. Едното е в близост до българската граница. Това налага да се проведат нови процедури за избор на изпълнител за съответните два участъка, които ще удължат срока. След като се запознах и на място с напредъка по изграждането на пътната отсечка до границата, трябва да кажа съвсем ясно на жителите на област Смолян, че в най-добрия случай пътят ще готов най-вероятно в края на 2023г. Тогава ще заработи и ГКПП „Рудозем-Ксанти“, през който ще бъде възможно преминаването на МПС до 3,5 т..", допълни Сабуртев.

Областна администрация Смолян

"На обекта се работи усилено. До 3 месеца предстои да бъде завършена и асфалтирана отсечката до 5-и километър от Димарио, в посока границата с България. Сега се работи по двата тунела и виадукта по трасето. Но тези свлачищни процеси, за които са необходими допълнителни интервенции за отстраняване, обвързани с процедури и срокове, ще забавят процеса във времето“, каза областният управител на Смолян.