Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / Георги Димитров
Молебен за здраве и курбан ще се състоят днес в с. Момчиловци, съобщиха от кметството. Дарителска акция в родопското село събра средства за курбана за здраве, който се дава след увеличения броя смъртни случаи в Момчиловци през последната пандемична година. В третия ден от Великден ще премине и традиционното литийно шествие до параклиса "Възкресение Христово" край Момчиловци.

Смоленският епископ Висарион ще отслужи от 9 часа Архиерейска света литургия в църквата "Св. Св. Константин и Елена" в селото. След това ще прозвучи молебен за здраве на всички жители на селото. За курбана за здраве са събрани близо 2000 лв. от благотворителна акция, в която се включиха и децата от училището в Момчиловци, уточняват от кметството. Жителите на колоритното родопско село ще отправят молитви с надежда Божията милост да спре ужаса, причинен от COVID-19, посочи кметът Сийка Суркова.

Епископ Висарион ще поведе и литийното шествие, което по традиция се прави в третия ден от Великден до параклиса "Възресение Христово", наричан от местните жители "Света Летения". Според хрониките на селото, шествието е донесено като Светогорски обичай от поп Глигорко, когато е служил в Момчиловци.
БТА