/ / iStock/Getty Images
Новорегистрирани с COVID-19 са двама 74-годишни жители на област Смолян - жена от община Смолян и мъж от община Доспат, съобщиха от РЗИ,

Няма нови случаи на коронавирус в Смолянско

Те са хоспитализирани в болниците в Смолян и Девин. Един болен е излекуван от COVID-19 през последното денонощие. Извършените ваксинации на 14 юли 21 г. са 79, с което общият им брой става 23 217.

При 11 370 лица ваксинационният процес е завършен. При епидемиологично проучване е установено, че обявената вчера хоспитализирана жена се е завърнала от Англия и вероятността да е заразена с Делта варианта на SARS-CoV-2 e много голяма.

„Зелен коридор“ за ваксинация в Смолян

Изпратен е материал за секвениране и уточняване в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Ако това се потвърди, се очаква да започне бързо увеличаване на новите случаи на COVID-19, предвид високата заразност на вирусния вариант дори в топло време.

Най-застрашени са неваксинираните хора и децата. Налага се да бъдем бдителни, да предприемем мерки за противодействие и да не допуснем разпространението на вируса в големи размери.

Трябва ли да се ваксинират преболедувалите?

Най-надеждната защита е ваксината. В РЗИ са налични и 4-те вида одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19 и жителите на областта имат възможност да се ваксинират по техен избор.

Важно допълнително условие за предпазване остават противоепидемичните мерки - спазване на дистанция и носене на маски на обществени места. От РЗИ посочват, че епидемичната обстановка в областта в момента е спокойна и сега е най-подходящото време за имунизиране.

На 16 юли - петък, от 15.00 до 17.30 часа ще бъде отворен „зелен коридор“ за ваксинация с препаратите на Pfizer, AstraZeneca и Janssen. Желаещите да бъдат ваксинирани с Модерна трябва да се запишат на телефон - 0301/5-89-30.