Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян, съобщиха от Общината.



Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм "Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия епископ Висарион.

След това пред храма Негово Преосвещенство извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк, на 21–ви Пехотен средногорски полк, освободител на Родопите по време на Балканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан.



Владиката Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединнния Бог.



Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос, подчерта още в словото си епископ Висарион.



Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение. „Святото Богоявление събира всички нас –духовенство, държавници и войнство, за да бъде извършена стародавна традиция - на 6 януари Българската православна църква да благослови представителите на родната ни армия и бойните й знамена. Нека свято да пазим традициите, завещани ни от великите наши предци”, каза в словото си Мелемов.



Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Мелемов припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.



След това с литийно шествие всички се отправиха към моста на река Черна при АРЗ, където архимандрит Висарион хвърли кръста. В ледените води нагазиха 12 смелчаци, а



Разпятието извади от реката 31-годишният смолянчанин Димитър, който пожела здраве на всички.



В отбелязването на Богоявление взеха участие още председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, секретарят на община Смолян Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, представители на държавни институции и много граждани.



Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.