басейн
басейн / iStock/Getty Images
До юни ще бъде обновен откритият плувен басейн, известен като "Балона", както и съблекалните към него.Това е първият етап от проекта в града отново да има голям открит плувен комплекс, след като бъде ремонтиран и втория плувен басейн през следващата година, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов, цитиран от БТА.

"Амбицията ни е, след ремонта, 50-метровият басейн да отговаря на стандартите за провеждането на национални състезания. Ще бъдат положени модерни настилки, система за затопляне на водата и модерна система за пречистване", посочи Попов.

Ремонтните дейности ще обхванат и прилежащата сграда. Ще бъдат обособени външни и вътрешни душове, ще бъде ремонтиран покривът и ще се монтират соларни системи за топла вода.

Спортните клубове ще могат да провеждат тренировки на открито през периода май-септември, а през останалото време заниманията ще бъдат в закрития басейн.

Инвестицията в басейна е близо милион и двеста хиляди лева,обновяването на сградата със съблекалните ще струва около 350 хиляди лева, а заедно с малкия басейн ще достигне около 1 милион и 700 хиляди лева, уточни кметът на Пазарджик. Финансирането е осигурено по равно от държавна субсидия за капиталови разходи и собствени средства от общинския бюджет, допълни Попов. Той отбеляза, че освен за спортисти, съоръжението ще бъде отворено и за граждани.

С този открит плувен комплекс продължаваме нашата последователна политика да стимулираме повече хора да спортуват, посочи Тодор Попов. Той добави още, че през следващата година е планирано и възстановяването на градския плаж, разположен в непосредствена близост до откритият плувен комплекс.
БТА