/ Георги Димитров
440 сигнала за пожари са постъпили в звената за Пожарна безопасност на населението в Пазарджишко от началото на месец юни.

В горския фонд от началото на годината до момента са възникнали 13 пожара, които са унищожили широколистни, иглолистни гори и лесонепригодни площи. 13 са са и възникналите пожари по време на жътвената кампания в област Пазарджик.

В региона е създадена необходимата координация между институциите за осъществяване на контрол, оповестяване и предотвратяване възникването на пожари, стана ясно на заседание на Областния съвет.

Пожар изпепели 15 декара гора в пазарджишко село

На него беше решено до края на август да се организират съвместни патрули между служители на ОД МВР - Пазарджик, РДГ - Пазарджик, ДГС и ДЛС по проверка на пребиваващите в горски и полски територии граждани – причина за пребиваването, снемане на самоличност, предупреждения за забрана за палене на огньове и всякакви дейности, които могат да предизвикат пожар. Ще се извършват проверки и предупреждения от страна на ОД МВР и представителите на съответната община спрямо къмпингуващи около язовири или други водни обекти, берачи на гъби и билки, пастири и други лица, пребиваващи или извършващи дейности в горски територии.

Контрол ще има и върху поведението на ловните дружинки при откриването на ловния сезон, а ОД "Земеделие" - Пазарджик планира свои мероприятия по изпълнение заповедта на министъра на МЗХГ от 5 август, с която се забранява поддържането на постоянно затревените площи и обработваемите земи в страната.
 
Информационна агенция Фокус